18 januari 2018

Carl Larsson själv. Göran Gunér. 1986. 47 min. Film 999.

Beskrivning: Filmen visar en mängd av Carl Larssons verk från de tidiga konstnärliga försöken, de stora monumentalmålningarna på Nationalmuseum, de älskade akvarellerna, de många porträtten. Filmen berättar också om kärlekssagan med Karin, om livet i Sundborn.

15 februari

Den svåra konsten: Om Paula Modersohn-Becker. Lars Lambert, 1992. 33 min. Film 748.

Beskrivning: Historien om den tyska konstnären Paula Modersohn-Becker (1876-1907) berättas utifrån hennes egna brev och dagböcker. Paula Modersohn-Becker försökte under sitt 31-åriga liv förena konstnärslivet och kvinnorollen. Filmen fångar en ung kvinnas sökande och utveckling mot ett stort konstnärskap. Hennes måleri vann erkännande först långt efter hennes död.

22 mars

Dagbok genom ett sekel. Jacques Henri Lartique. Carl Gustaf Nykvist. 1986. 40 min. Film 776.

Beskrivning: När han fyllde sju år 1901 fick Jacques Henri Lartique sin första kamera i födelsedagspresent. Med kamera och dagbok började han omsorgsfullt illustrera över sjuttio år av det nya seklet. Resultatet blev en krönika om en märklig man och hans sätt att betrakta världen. Filmen grundar sig på Lartiques dagboksanteckningar och fotografier.

19 april

Jag själv. Lars Lambert, 1995. 28 min. Film 991.

Beskrivning: I självporträttet vittnar konstnären om sig själv, utforskar det egna jaget och den mänskliga existensen. Jag själv är en hektisk kavalkad om självporträttet, från Dürer och Rembrandt till van Gogh och Frida Kahlo.

Filmerna visas i samarbete med Folkuniversitetet.